czwartek, 9 lipca 2009

Ciasteczka orzechowe

W końcu znalazłam ciasteczka, które łatwo się robi, smakują wyśmienicie, są lekko kruche z zewnątrz i wilgotne w środku. Otoczone w orzechach (za którymi wprost przepadamy, i które zawsze znajdą się w szafce), z lekkim posmakiem cynamonu. Ciasteczka orzechowe z Linz wg Liski.
Pewnie najlepsze byłyby w zimowy wieczór, ale latem również kuszą swoim widokiem. Co tu się rozpisywać, najlepiej spróbujcie sami je upiec, a na pewno nie pożałujecie. Ja i W. już w nich się rozsmakowaliśmy i już się zastanawiamy, czym można zastąpić dżem, by wypróbować nowe smaki.
Składniki na ilość: ok. 30 sztuk (i to chyba zbyt mało, chociaż mi wyszło ok 35 szt)
  • 200 g miekkiego masła
  • 2/3 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • 100 g orzechów laskowych, zmielonych, ale niezbyt drobno
  • 1/2 słoika dżemu malinowego (bez pestek) lub wiśniowego (ja akurat miałam wiśniowy)
Piekarnik nagrzać do temp. 170 st C (lub 150 termoobieg).
Zmiksować masło z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i wanilię. W drugiej misce wymieszać suche składniki (oprócz orzechów!) i stopniowo dodawać je do masy maslanej. Kiedy wszystko ładnie sie połączy, przykryć miskę szczelnie folią i schłodzić minimum 30 minut.

Kiedy masa sie schłodzi, formować kulki o srednicy 2 cm. (Masa bedzie lekko klejąca, ale nie należy dodawać mąki). Każdą kulkę obtoczyć w mielonych orzechach i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach co 2,5 cm.
Wstawić do piekarnika i piec 8 minut. Wyjąc blachy z pieca i w każdym ciasteczku kciukiem zrobić wgłębienie.
Wstawic z powrotem do piekarnika na 8 minut. W międzyczasie w garnuszku podgrzać dżem. Wyjąć ciasteczka z pieca, do każdego wgłębienia włożyć 1/2 łyżeczki dżemu.
Wstawić do piekarnika na 2 minuty.

Studzić najlepiej na kratce. Smacznego!!!


3 komentarze:

  1. te ciasteczka są pyyyyyyyyyyyyyyyyyychaaaaaaaaaaaaaaaa
    no normalnie ciacha na szóche.niebo w gębie.
    Kamka(siostrzenica), mamusika.

    OdpowiedzUsuń
  2. slicznie wyglądają, moja siostra lubi takie ciasteczka z dzemem :) zapisze sobie przepis i moze kiedys zrobimy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Orzechy, cynamon, dżem... Cudne, jednym słowem ;)!

    OdpowiedzUsuń