czwartek, 13 sierpnia 2009

Leniwe pierogi


Już wiele razy próbowałam robić różnego rodzaju kluski ale często mi nie wychodziły. A leniwe kluski z twarogu są wspomnieniem z dzieciństwa. Kiedy przyjeżdżała do mnie kuzynka na wakacje, często gościły leniwe na naszym stole, gdyż ona wprost je uwielbiała. A ciocia je kleiła i kleiła a my zajadałyśmy polane kwaśną śmietaną z cukrem. Pyszności. Stąd też z przyjemnością zabrałam się za ich klejenie po tylu latach, tym razem dla własnej córci...
Składniki (ilość dla jednej bardzo głodnej osoby lub dwóch średnio najedzonych :-):
  • 20 dag twarogu
  • 1 jajko (osobno żółtko i białko)
  • pół szklanki mąki
  • pół opakowania cukru waniliowego - 8 g
Twaróg przetrzeć przez sito lub rozgnieść widelcem. Dodać żółtko, mąkę i ubitą pianę z białka. Masa może się lepić, ale im mniej mąki dosypiemy, tym lepiej. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć. Nożem odkrajać kawałki, wrzucać na wrzątek, gotować chwilę do wypłynięcia. Podawać z roztopionym masłem, posypane grubym cukrem i cynamonem, ze śmietaną. Właściwie, tego cukru waniliowego tak się nie odczuwa, więc mój W, zjadł je z podsmazaną cebulką. A ja z córcią miałyśmy polane musem jabłkowym...

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz