czwartek, 13 sierpnia 2009

Muffinki z ciasta francuskiego


Czasami korzystałam z możliwości wypiekania ciasta francuskiego, ale jeszcze nie robiłam go w formie babeczek. Jak tylko zobaczyłam przepis na te muffinki, od razu wiedziałam, że je zrobię.

Przepis cytuję za autorką:
Skladniki na 12 sztuk:
  • mrozone ciasto francuskie (kwadraty o  wymiarach 10x10cm)
  • maslo do formy
  • 4 plasterki szynki drobiowej, papryki, kukurydzy z puszki, co kto lubi
  • 150 g startego zoltego sera
  • 150 g kwasnej smietany
  • 1 lyzka maki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 lyzki mieszanych, posiekanych ziol
  • sol, pieprz
  • tarta galka muszkatolowa
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Ciasto francuskie rozmrozic. Prostokaty przekroic na pol tak, aby powstaly kwadraty. Forme do muffinek wysmarowac maslem, w kazdy dolek wlozyc kwadracik ciasta (rogi maja wystawac na zewnatrz). Szynke pokroic na male kawalki, wymieszac ze 100 g zoltego sera, smietana, maka ziemniaczana, jajkami i ziolami. Calosc doprawic do smaku sola, pieprzem i galka muszkatolowa.

Gotowa mase wylozyc na przygotowane ciasto, do zaglebien w formie (masa jest dosc plynna ale zgestnieje podczas pieczenia). Rogi ciasta zalozyc na siebie, posypac reszta tartego sera (ja dodatkowo pozlepialam rogi aby masa nie wyplywala na zewnatrz). Nie przejmujcie sie, jesli troche masy wam wyplynie lub ser spadnie na boki. Podczas pieczenia wszystko ladnie sie sklei i zapiecze.

Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 min. Upieczone muffinki wylozyc na papierowy recznik aby osaczyc je z nadmiaru tluszczu. Podawac na cieplo lub na zimno.
Smakowały wyśmienicie na śniadanie na ciepło, jak i później jako przekąska do pracy. Jak najbardziej polecam i pewnie jeszcze nie jeden raz je zrobię.


Ja podałam je z keczupem, wyglądają ładnie na zdjęciu, ale jak najbardziej polecam jakiś ostry lekki dip do maczania...

1 komentarz:

  1. Jakie piekne muffinki Ci wyszly :)) Ciesze sie, ze skorzystalas z tego przepisu. A najwazniejsze, ze Wam smakowaly :)) Pozdrawiam cieplo :)

    OdpowiedzUsuń