środa, 30 września 2009

Gofry od Bajaderki

Przepis na te gofry znalazłam na niezawodnym cincinie u Bajaderki.
Składniki
  • 2 szklanki maki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka, żółtka oddzielone od białek 
Rozgrzać gofrownice. Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładką masę. Białka ubić na sztywna piane i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w gofrownicy na rumiano - około 2-3 minut, podawać z bita śmietaną lub ulubionymi dodatkami.

Wyszły mi pyszne i chrupiące, każdy następny był ładniejszy. Tym razem piekłam na dwie gofrownice: serduszka i prostokąty :) Na drugi dzień też były dobrze, tylko już lekko miękkie po wyjęciu z lodówki. Coś trzeba wymyślić jak je odświeżyć na chrupiące...

2 komentarze:

  1. Cześć Iza :)
    To mnie koleżanki zaskoczylas blog-iem :) Gratuluje.
    Wracając do tematu zabieram się do powyższego przepisu. Jesteśmy fanami gofrow i chętnie wyprobuje nowy przepis..:) Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ważna też dobra gofrownica :) pozdrawiam

      Usuń