środa, 18 listopada 2009

Dżem śliwkowo- jabłkowy i marchwiowo-jabłkowy



Dżem śliwkowo-jabłkowy
 W sumie to żaden nowy pomysł, po prostu smażyłam powidła już od dwóch dni i stwierdziłam, że mogę do nich dodać jeszcze jabłek. Dosypałam co nieco cukru z pektynami. I do słoiczków. Zawsze mi coś zostaje na dnie, mogę więc od razu zrobić sobie kanapeczki.




Jednocześnie zrobiłam dżemik jabłkowo-marchwiowy znaleziony na blogu apparecchiamo, gdzie są i inne dżemiki do wykonania...

  • 1 kg jabłek
  • 1 kg marchwi
  • 2 obrane cytryny
  • 25-40 dkg cukru
  • kilka goździków (opcjonalnie)

Marchewki umyć, oskrobać, pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić do dużego garnka, zasypać 15 dkg cukru i zalać szklanką wody. Gotować, aż marchewka stanie się miękka, a woda wyparuje. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki. Cytryny pokroić na małe cząstki, pestki usunąć. Wszystko to dodać do gotującej się marchewki, zasypać 10 dkg cukru, wrzucić goździki, zalać odrobiną wody. Gotować na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i rozpadną się na malutkie cząstki. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, a następnie zmiksować, tak by marchewki dokładnie połączyły się z jabłkami. Kontynuować gotowanie zmiksowanej masy, dodając w razie potrzeby cukier czy wodę. Gdy dżem osiągnie odpowiednią gęstość, przełożyć go do wyparzonych słoików i dokładnie zamknąć. Pasteryzować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz