niedziela, 20 grudnia 2009

Muffinki orzechowo-jagodowe



Zimno za oknem, smutno jakoś, może kogoś zaprosimy na kawę...
Wysyłamy sms-a:
- Wpadniesz do nas na małą czarną z Danielkiem?
- Ok, tylko zrób jakieś ciacho :)

No i co miałam zrobić, szybko weszłam na znajome blogi z przepisami i szukałam czegoś szybkiego, dobrego z małą ilością składników, a przynajmniej z takimi, które mam w szafkach. Wypadło tym razem na niezawodne muffinki, z bloga mojewypieki. Tym razem lekko zmodyfikowane - dodałam garść jagód, które zapomniane leżą w mojej zamrażarce.

Składniki na 12 muffinek:
  • 280 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 80 g jasnego brązowego cukru
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g stopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, cukier i orzechy. W drugim - roztrzepać jajka, dodać mleko, ekstrakt i olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.

    Smacznego :)

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz