niedziela, 21 lutego 2010

Ryż z jabłkami i migdałami

Ryż na słodko w moim domu robiło się już od lat.

Najczęściej gotowało się ryż, na to kładło podgotowane starte jabłka obficie posypane cynamonem i zapiekało w piekarniku.

Kiedyś w internecie znalazłam ciekawszy przepis na zapiekankę z ryżu i jest ona o niebo lepsza, od mojej, którą do tej pory robiłam.

  • dwie paczki ryżu
  • starte jabłka (4-5 sztuk, zależy od wielkości)
  • dwa jajka
  • płatki migdałowe
  • cukier

Gotujemy ryż na sypko, w międzyczasie przygotowujemy jabłka (trzemy na grubej tarce i podgotowujemy z odrobiną cukru do smaku - niekoniecznie). Z żółtek i cukru kręcimy kogel-mogel, który następnie wymieszamy z ugotowanym i lekko przestudzonym ryżem. Wykładamy ryż do formy do zapiekania, na to wysypujemy uprażone jabłka, ubitą na sztywno pianę z białek i posypujemy migdałami.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze ok 170'C około 15-20 minut, do momentu kiedy z piany zrobi się brązowa kołderka.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz