poniedziałek, 10 maja 2010

Naleśniki z jogurtem i biszkoptami

Przepis na te naleśniki dostałam od szwagra, który musiał zacząć sam kucharzyć, więc szukał inspiracji i koleżanek. I to jest właśnie taki zdobyczny przepis, a że naleśniki są przepyszne, warto go tutaj odnotować.

Do przygotowania będą nam potrzebne:

  1. naleśniki w dowolnej ilości (zależy ile osób i jaki kto ma apetyt)
  2. biszkopty
  3. jogurty waniliowe - najlepiej Danio
  4. opcjonalnie rodzynki, wcześniej przelane wrzątkiem i wysuszone na ręczniku
  5. polewa czekoladowa (gorzka czekolada z dodatkiem masła)
  6. płatki migdałowe

Naleśniki smażymy, a potem możemy odłożyć w ciepłe miejsce, np. pod żarówkę w piekarniku, żeby trzymały jeszcze ciepło. Połowę każdego naleśnika smarujemy grubo jogurtem. Na to układamy rodzynki i połamane na mniejsze kawałki biszkopty.

Następnie składamy naleśnik w trójkąt, na to polewa czekoladowa, możemy dodatkowo posypać migdałami. Najlepiej jak chwilę poczekamy przed podaniem, wtedy biszkopty nasiąkną lekko jogurtem i nie będą takie kruche...

Pyszne sycące danie nie tylko dla dzieci.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz