niedziela, 27 czerwca 2010

Kawa bananowa

Mam 2 kg dojrzałych bananów w lodówce i szukam pomysłu jak je wykorzystać. Nie mam ochoty za bardzo na pieczenie, tym bardziej, że za oknem słońce i trzeba wyjść na spacer.
Znalazłam na blogu Bajaderki szybki przepis na wykorzystanie przynajmniej części bananów.
Kawa bananowa, pyszna, orzeźwiająca i dodająca energii. Na zimno w sam raz na upalne niedzielne popołudnie.

  • 1 mały banan,
  • 1 szklanka zimnego mleka lub ciepłego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżeczki cukru, może być brązowy,
  • bita śmietana (nie miałam ale mleko i tak się ładnie spieniło), można dać lody waniliowe
  • odrobina startej czekolady lub kakao
Banana obrać i pokroić na kawałki. Zmiksować w blenderze z mlekiem, kawą i miodem przez ok. 20 sekund. Przelać do wysokiej szklanki, udekorować bitą śmietaną i posypać czekoladą lub kakao.

W upalne dni można dodać też kostki lodu albo lody waniliowe :) Jednak jak widać, wcale nie musi być to napój na lato, jak na ciepło o pasuje i w zimne dni.
 

1 komentarz: