czwartek, 26 sierpnia 2010

Leczo z cukinią na ciepło

Jest to pomysł na szybkie, łatwe i kilku składnikowe leczo. Przypominają mi się wtedy wakacje spędzone u babci w Dobrczu, gdzie pierwszy raz jadłam taką potrawę i która w naszej rodzinie funkcjonuje jako leczo :)
  • cukinia z mamy ogródka
  • pomidorki od teściowej
  • cebula
  • jaja
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku

Cebulkę kroimy w kosteczkę, smażymy na patelni. Następnie wrzucamy na to obraną, i pokrojoną w kostkę (bez pestek) cukinie i jakiś czas smażymy. Wcześniej możemy przygotować pomidory - sparzyć, obrać ze skórki, i pokroić w kawałki. Wrzucamy je na lekko zmiękczoną cukinię i doprawiamy do smaku i dusimy na patelni. Gdy większa część wody z pomidorów już wyparuje, (warzywa nie mogą być rozgotowane), wylewamy na całość roztrzepane jajka. Zrobi się z tego lekka jajecznica z warzywami.

Może na zdjęciu nie wygląda apetycznie ale smakuje wyśmienicie. Można zrobić również z papryką (nie miałam akurat) najlepiej też ugotowaną i obraną ze skórki, wędlina, co kto lubi...

1 komentarz: