czwartek, 12 sierpnia 2010

Roladki schabowe

Porcje schabu leżą zamrożone w lodówce i zastanawiam się co zrobić, zamiast typowych kotletów w panierce. Przypomniałam sobie, że kiedyś jadłam roladki z mięsa i przecież ze schabu też można spróbować.

Zabrałam od mamy świeżo ukiszone ogóreczki, pożyczyła tłuczek do mięsa i zabrałam się za obiad. Mój młynek z kolorowym łagodnym pieprzem się zepsuł i niestety użyłam do roladek czarny pieprz. Dlaczego niestety? Bo dla mojej córci, było za ostre i powiedziała, że ją kuje w języczek. No cóż następnym razem zrobię tylko z solą.

Składniki

  • porcja schabu bez kości (ja miałam akurat taką na 6 roladek)
  • ogórek kiszony
  • żółty ser,
  • sól, pieprz, papryka do smaku

Rozbijamy cieniutko mięso, które doprawiamy do smaku, na to kładziemy ser żółty i pokrojony w wzdłuż ogórek kiszony. Zawijamy mięso w roladkę i układamy w naczyniu żaroodpornym, na które dałam trochę oliwy. Dobrze by było piec w specjalnej foli do pieczenia, żeby roladki nie były za suche.Pieczemy w 180"C około 25-30 minut, jeżeli mięso jest cieńko rozbite, nie trzeba długo, bo szybko się upiecze.

Smacznego

6 komentarzy:

  1. Fajne te roladki! Robiłam niedawno podobne, ale z pomidorem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nawet wolę takie zapiekane roladki od tradycyjnego schabowego...;) Tyle, że mnie w język nie kłują - mnie zawsze mało pieprzu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mam ochotę na takie roladki, mięso już rozbite, tylko ogórka nie mam kiszonego a konserwowy, też może wyjść pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zawsze robię takie roladki z suszonymi pomidorami, w zalewie z pomidorów z puszki. Uwielbiam je, proste smaczne danie i zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju nadziewane mięsa i roladki, Bardzo apetyczne, moje smaki. Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń