środa, 27 kwietnia 2011

Pęknięte ciasteczka orzechowe


Mam jeszcze zapasy orzechów włoskich, więc szukałam na internecie jakiś pomysłów, jak je wykorzystać. W ten sposób trafiłam na pęknięte ciasteczka orzechowe znalezione u Kasi na Innym Gotowaniu.
Ciasteczka są mocno orzechowe i jeżeli się je trzyma w zamkniętym naczyniu, lub przykryje woreczkiem foliowym, długo utrzymują świeżość i są wciąż kruche.
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 45 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru + do obtoczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:

Do miski wsypujemy sypkie składniki, dodajemy kolejne, mokre składniki (jajko, masło, sok z cytryny) i ugniatamy na jednolitą kulę. Masa będzie nieco lepka. Wkładamy ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto, odrywamy po kawałku forując kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy ciastka przez około 12-15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz