czwartek, 26 maja 2011

Szarlotka sypana z amarantusem


znaleziona na zjedz mnie... przede wszystkim na popping z amarantusa, który chciałam do czegoś zużyć, bo leżał zapomniany na półce. Ogólnie fajny przepis, tylko spód mi nieco nie wyszedł, był za suchy. Może jabłka miałam mało soczyste, ale ogólnie dobra szarlotka wyszła. Kiedyś jeszcze coś z nią porobię, najlepsza na drugi dzień, po leżeniu w lodówce, lekko zmięknie i ciasto przejdzie jabłkami...
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka poppingu z amarantusa
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • bułka tarta lub kasza manna do posypania tortownicy
  • cukier puder do posypania ciasta
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mąkę, kaszę, płatki, cukier, popping, cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą formy wsypać połowę przygotowanej mieszaniny, następnie wyłożyć na nią wcześniej obrane i pokrojone jabłka. Przykryć resztą mieszaniny. Na wierzchu równomiernie rozłożyć pokrojone w cienkie plasterki masło. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C ok. 1,15 godz. Po upieczeniu i studzeniu można posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. zmięknięte ciasto.. i pyszne jabłka, ach!

    OdpowiedzUsuń
  2. szybka i pyszna szarlotka!!!

    OdpowiedzUsuń