środa, 15 czerwca 2011

Rabarberkaka - czyli szwedzkie ciasto z rabarbarem


Uwielbiam rabarbar i jak tylko natknęłam się na ten przepis na blogu majanaboxing wiedziałam, że muszę je upiec.

Składniki (na tortownicę 22cm):
  • 400g rabarbaru
  • 2 jajka 
  • 150ml cukru (trochę więcej niż pół szklanki)
  • 150ml mąki pszennej (ok. 100g)
  • 50g zimnego masła z lodówki
  • cukier perłowy lub demerara do posypania
  • dla pewności dodałam jednak odrobinę proszku do pieczenia 
Wszystkie składniki, oprócz masła, powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar obrać i pokroić w małą kostkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Całe jajka z cukrem ubić mikserem na puszystą, jasną masę. Do ubitych jaj dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do formy i na nią rozłożyć kostki rabarbaru. Na wierzchu równomiernie rozłożyć płaty zimnego masła (najlepiej kroić je łopatką do krojenia sera żółtego). Wierzch posypać cukrem perłowym lub demerara.
Ciasto piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Można podawać ciepłe z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Można posypać cukrem pudrem...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz