sobota, 25 czerwca 2011

Smażone czereśnie z rumem


Wczoraj byliśmy u kolegi w sadzie czereśniowym i wyszliśmy stamtąd z dwoma wiadrami czereśni. Trzeba było coś wymyślić jak je przetworzyć, bo sami zjeść nie bylibyśmy w stanie :) Z samego rana po poszukiwaniach na blogach zainspirowałam się tym oto przepisem na smażone czereśnie.
  • wypestkowane i umyte czereśnie
  • cukier
  • rum
Czereśnie posypujemy cukrem i smażymy na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec dodajemy trochę rumu i jeszcze chwilę smażymy. Ja te czereśnie zjadłam na śniadanie z płatkami ryżowymi na ciepło. Chciałam jeszcze posypać płatkami migdałowymi ale się akurat skończyły a byłby z nich świetny dodatek

2 komentarze:

  1. niebywałe te Twoje czereśnie!
    pierwszy raz widzę takie intrygujące danie owocowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysł jest naprawdę przedni :)

    OdpowiedzUsuń