poniedziałek, 18 lipca 2011

Sałatka z grillowanym bakłażanem

Do tego dania zainspirowała mnie Asia z Kwestii Smaku. Przepis cytuję za autorką:
  •  1/2 małego bakłażana 
  • 3 liście sałaty karbowanej 
  • kilka kosteczek sera feta 
  • 2 - 3 pomidorki koktajlowe 
  • 1 łyżka listków świeżego oregano 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 
  • oliwa z oliwek
Bakłażana pokroić na 1 cm plastry. Posypać solą, odstawić na 15 minut. W międzyczasie przygotować MIODOWY SOS WINEGRET
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego) 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie) 
  • szczypta soli morskiej 
  • świeżo zmielony czarny pieprz 
Czosnek bardzo drobno posiekać, rozetrzeć końcem noża, posypać delikatnie solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i razem rozetrzeć. Wlać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki.

Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować przez około 5 minut z jednej strony aż powstaną ciemne pręgi. Przełożyć na drugą stronę, posypać solą morską, skropić oliwą z oliwek i grillować przez kolejne 5 minut.
Bakłażana ułożyć na sałacie, dodać ser feta i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Posypać świeżym oraz suszonym oregano. Polać miodowym sosem winegret. Oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz ewentualnie solą morską do smaku.

1 komentarz: