czwartek, 11 sierpnia 2011

Kotlety schabowe pod marchwiową pierzynką

Zaopatrzona w schab szukałam w internecie jakiegoś przepisu na jego szybkie zrobienie. No i natknęłam się na liczne wpisy o schabie pod pierzynką. Musiałam co nieco zmodyfikować swoje wykonanie, bo w domu nie jedzą u mnie grzybów, ale i tak wyszło smacznie...

 Składniki: 
  • kotlety schabowe
  • starta marchew
  •  cebula 
  • majonez
  •  przyprawy
Kotlety posypała solą, pieprzem i słodką papryką, ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. Na to położyłam podsmażoną cebulkę i startą marchewkę - dosyć grubą warstwę. Całość przykryłam warstwą majonezu i do lodówki...
W międzyczasie obrałam ziemniaki i poszłam po córcię do przedszkola...
Rozgrzałam piekarnik do ok. 180'C i wstawiłam tam mięsko na około 30 minut. Przed wyjęciem próbowałam kawałeczek, czy się już upiekło. Podałam z ziemniakami i gotowaną marchewką. 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam tak zrobione schabowe. Ostatnio gościły tez na moim stole, tyle że z pieczarkami :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i jak zawsze sycące- uwielbiam za to schaboszczaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robię go od lat jest pyszny!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. I pomyśleć, że ja dopiero pierwszy raz jadłam coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń