piątek, 16 września 2011

Rustykalna tarta z jabłkami

Przepis na tartę znalazłam na mojewypieki.blox.pl, ale pochodzi on jeszcze od Bajaderki z cincina :) Tarta wyszła pyszna, delikatna, jablkowo-cynamonowa, kruchutka - istne niebo w gębie... Na drugi dzień, jeśli dotrwa, równie pyszna.

ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki lodowatej wody 
  • pół kostki zimnego masła (125 g), pokrojonego w kawałki
nadzienie - wykorzystałam jabłka, które rosną u mamy na ogródku:
  • 4 duże jabłka, obrane, przekrojone na połówki, każda z połówek na 6 plasterków
  • 6 łyżek cukru
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła (o którym kompletnie zapomniałam, mimo to ciasto się udało)
 do posmarowania ciasta
  • 1 roztrzepane jajko
  • 4 łyżki dżemu morelowego 
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło, 3 łyżki wody, połączyć. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę czasu.
Przygotować nadzienie.
4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka, wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z mąką w małej miseczce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy około 30 cm. Przenieść na dużą płaską blachę. Rozwałkowane ciasto posypać mieszanką cukru i mąki, zostawiając 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Wyłożyć jabłka, układając plasterek przy plasterku, zalać roztopionym masłem. Zawinąć 5 cm brzegi do środka.
Nie trzeba się mocno starać by było równo - w tym cały urok tarty. Zawinięte brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.  Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut, aż jabłka będę miękkie a ciasto złotawe. Dżem morelowy zagrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze ciepłe jabłka. Tartę zostawić na blaszce do wystygnięcia, po czym przenieść na duży talerz.
A do ciasta polecam książkę, a właściwie książki - czekam na III tom...

1 komentarz:

  1. Lubię takie rustykalne tarty,mocno cynamonowe z jabłkami;)Pyszna!

    OdpowiedzUsuń