czwartek, 15 grudnia 2011

Biszkopt puszek z jabłkami

Delikatne jak puszek ciasto biszkoptowe z jabłkami, znalezione na kotlet.tv. Moje wyszło ciut za wilgotne od spodu, zależy pewnie od jabłek jakie użyjemy. Na drugi raz jabłka dam na sam wierzch, wylewając wcześniej całe ciasto na blaszkę. Warto jednak spróbować do popołudniowej kawy, herbaty, przepis więc cytuję za autorką
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 80 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jabłek (większych
Do miski wbijamy 5 jajek, całych. Dodajemy do tego cukier – i zwykły i puder. Miksujemy jaja z cukrem aż masa będzie kremowa- około 15 minut. Masa musi być puszysta i jasno kremowa. Wtedy dodajemy mąkę, proszek i mieszamy.
Jabłka obieramy i dzielimy na ósemki, a następnie na mniejsze plasterki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy 3/4 masy. Układam na niej jabłka. Całość przykrywamy resztą masy jaka została w misce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 40 minut.
Posypujemy całość cukrem pudrem

4 komentarze:

  1. Apetyczne, delikatne ciasto:) Na pewno świetnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre ciasto. Ja jednak używam nieco innego przepisu i na dodatek nie używam proszku do pieczenia.
    1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki i 4 jajka (1 szklanka jajek)
    Jajka i cukier ucieram na puszysta masę (rzeczywiście około 15 minut), dodaję mąkę. Szybko (to ważne, bo inaczej nie wyrośnie) łączę składniki i wylewam całość na blaszkę posmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną. Układam na wierzchu ósemki jabłek (5-8 sztuk w zależności od ich wielkości) Piekę około 40-50 minut w piekarniku 175 stopni. Smakuje najlepiej przestudzone.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszny.moja 3 latka - istny niejadek - nie może się od niej oderwać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie szybkie i delikatne ciasto - chyba sama muszę je dzisiaj zrobić :)

      Usuń