niedziela, 29 stycznia 2012

Kotleciki rybne

Pyszne, zdrowe danie nie tylko na święta, chociaż ostatnio właśnie siostra zrobiła na kolację wigilijną. Tym razem wg przepisu mojej mamy

  • ok 0,5 kg filetów z ryby
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajo
  • 1 cebula lu b natka pietruszki
  • 5 dkg masła
  • 1 czerstwa bułka
  • sól
  • olej
Bułkę moczymy w mleku. Po odciśnięciu razem z filetami mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy jajko, pietruszkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy i dzielimy na porcje na pojedyncze kotleciki. Do każdego z nich w środek wkładamy kawałek masła, zaklejamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy.

2 komentarze:

  1. Moje dzieci bardzo lubią kotlety z ryby. Ja robię nieco inaczej, ale smak ogólnie pozostaje ten sam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię...nie tylko od święta! :)

    OdpowiedzUsuń