niedziela, 19 lutego 2012

Ptysie z budyniem i czekoladą

Tłusty czwartek już za nami, ale na pewno niejeden raz będę jeszcze robić ptysie. Zrobiłam małe ptysie z budyniem, tak na jeden - dwa kęsy.
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 kostki masła
  • 4 jaja
Do garnka wlewamy wodę z masłem i tak długo podgrzewamy aż się masło rozpuści. Do gorącej wody wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zostawiamy do ostygnięcia. Dopiero wtedy dodajemy jajka i miksujemy do uzyskania gładkiej gęstej masy. Z tak przygotowanego ciasta możemy wyciskać ptysie małe, duże, eklerki.
Po wyciśnięciu na papier do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200' na około 20-25 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
W czasie gdy nasze ptysie są w piekarniku, możemy przygotować nadzienie budyniowe.
  • 1 budyń waniliowy na 1/2 litra mleka
  • 400 ml mleka
  • 1/3 kostki masła
Budyń przygotowujemy z mniejszej ilości mleka i po ostygnięciu miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej na gładką masę. Można na chwilę wstawić masę do lodówki a potem nadziewać ptysie szprycą z cienką końcówką.
Gdy już mamy nadziane wszystkie ptysie zamaczamy je w sosie czekoladowym przygotowanym wg przepisu:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy kwaśną śmietanę, szybko mieszamy i dodajemy kakao z cukrem. Chwilkę podgrzewamy na małym gazie.

1 komentarz: