poniedziałek, 12 marca 2012

Czekoladowy grzaniec

Kolejny napój rozgrzewający na zimowe wieczory, ze strony kotlet.tv. Bardzo dobry w smaku, bardzo długo trzyma temperaturę, więc nadaję się w sam raz na długie siedzenie wieczorem i powolne delektowanie się smakiem...

  • 2 żółtka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 500 ml piwa
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 saszetki przyprawy do grzańca (ok. 14 g) lub po łyżeczce cynamonu, cukru, imbiru, kardamonu i 2-3 goździki
Żółtka ucieram z cukrem na kogel-mogel. Dodaję do chłodnego piwa i mieszam, stawiam na lekkim ogniu i dodaję przyprawy mieszam. Dodaje kakao gorzkie, mieszam i gorący napój nalewam do szklanek. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz