niedziela, 6 maja 2012

Konfitura z rabarbaru

Dostałam sporą ilość rabarbaru i zastanawiałam się co jeszcze można z niego zrobić, poza tradycyjnym kompotem i ciastem. I jak na zawołanie znalazłam przepis ze stronki kotlet.tv na konfiturę z rabarbaru.
Porcje na jeden słoiczek, dałam od razu podwójną:
  • ok 180 g rabarbaru  = ok. 3 szt.
  • 1/3 szklanka cukru (np. trzcinowego)
  • 2 -3 łyżki wody
Umyty rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier i wodę i mieszamy. Smażymy na małym ogniu do miękkości. Po ok. 7-10 minutach zaczynam go rozcierać i rozgniatać. Smażymy jeszcze chwilę do uzyskania pożądanej konsystencji.
Można nałożyć do wyparzonych słoiczków, postawić do góry dnem by się zassał, lub skonsumować na bieżąco.
Konfitura jest pyszna, w sam raz na śniadanie do świeżej bułki, lekko kwaskowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz