środa, 13 czerwca 2012

Koktajl lodowo-kawowy

Już dawno miałam zamieścić przepis na ten koktajl ale jak zawsze rozeszło się w czasie. Właściwie przepis jest podobny do kawy mrożonej jakie serwują w wielu miejscach. Tym razem po inspirację sięgnęłam do Kuchni, którą już od miesięcy czytuję regularnie.
Przepis pochodzi z numeru 6-2011 i pasuje na nadchodzące ciepłe dni:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka gorącego mleka
  • 2 filiżanki espresso
  • 1 kieliszek rumu
  • 1/2 litra lodów waniliowych

Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą jasną masę (czyli robimy kogel mogel). Dodajemy gorące mleko i kawę, dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy rum. Do wysokich szklanek nakładamy lody waniliowe i zalewamy przygotowanym koktajlem.
Można udekorować bitą śmietaną i wiórkami startej gorzkiej czekolady lub odrobiną świeżej zmielonej kawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz