niedziela, 10 czerwca 2012

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i szpinakiem

Pyszne naleśniki z nadzieniem z piersi z kurczaka. Zrobiłam je w wersji bez szpinaku dla W i mojej Julci, która szpinak je tylko z ziemniakami i jajkiem a w jakimkolwiek innym wydaniu nie chce tknąć. A dla siebie zrobiłam z moim ulubionym szpinakiem.
Na szczęście mam trzy formy do zapiekania w sam raz na pojedyncze porcje - najmniejsza forma jest dla Julci. Tutaj niestety niepotrzebnie wyciągałam naleśniki z formy na talerz, bo już nie wyglądały tak ładnie jak w formie. Przepis cytuję za autorką Basią z flowerek.com bo jest wyśmienity. Nadzienie rzeczywiście pyszne rozpływające się w ustach. Trochę mi się mało zapiekła masa na wierzchu ale można ją również zastąpić beszamelem.
naleśniki
  • 2 duże jaja
  • 75g (pół szklanki) mąki
  •  188 ml (3/4 szklanki) mleka
  • masło lub olej do wysmarowania patelni
farsz:
  • 400g piersi kurczaka, pokrojonych w drobną kostkę
  • 30g (1 ½ łyżki) obranej cebuli
  • sól
  • pieprz
  • odrobina tłuszczu do smażenia
  • 1/3 – ½ szklanki wywaru drobiowego
  • 50g (2 ½ łyżki) majonezu
  •  50 ml (2 ½ łyżki) śmietany 35%
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 5-6 łyżek mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
sos:
  • 120g (mocno czubata szklanka) tartego sera cheddar
  •  84 ml (1/3 szklanki) śmietany 35%
Na naleśniki ubić lekko jajka, dodać połowę mąki i ubijać, aż wszystko się połączy. Dodać pozostałą mąkę i mieszać, aż powstanie delikatny krem. Ciągle mieszając, po trochu dodawać mleko i mieszać, aż powstanie delikatne ciasto. Odstawić na około 30 minut.
Podgrzać patelnie, wysmarować delikatnie tłuszczem i smażyć naleśniki.

Podgrzać piekarnik do 200 stopni (180 w przypadku termoobiegu). Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć cebulę, dodać kawałki kurczaka, przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć, aż kurczak będzie usmażony, ale nie przypieczony. Odstawić do ostudzenia. Ewentualnie można kurczaka udusić z małą ilością wody. Będzie nawet delikatniejszy. Wymieszać pozostałe składniki z listy, przyprawić solą i pieprzem i wmieszać usmażonego kurczaka.

Na naleśniki ułożyć farsz (rozprowadzić na środku), złożyć lewy i prawy bok naleśnika do środka, a następnie zwinąć naleśniki w rulon. Ułożyć naleśniki ciasno w naczyniu żaroodpornym złączeniem do dołu.

Wymieszać ser ze śmietaną i wyłożyć na naleśniki. Piec przez około 25-30 minut, aż ser będzie złoto-brązowy. Podawać jeszcze gorące.

1 komentarz:

  1. Naleśniki ze szpinakiem to coś co bardzo lubię :) Jestem ciekawa, czy moja mała córeczka będzie kiedyś podzielała moje zdanie na ten temat :) Zapraszam Cię serdecznie do mojej akcji kulinarnej "Czas na szpinak 2!" Szczegóły u mnie na blogu: kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2012/05/Zaproszenie-do-akcji-kulinarnej-Czas-na-szpinak-2.html lub na durszlaku: www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-szpinak-2 Pozdrawiam :)
    Odpowiedz

    OdpowiedzUsuń