piątek, 7 grudnia 2012

Mikołajkowe prezenty - dla mamy Termisil i zapiekanka z makaronem

W czasie gdy piekłyśmy z moją córcią ciasteczka dla Mikołaja, żeby w zamian za to dla niej coś się znalazło pod choinką (po to ubieramy ją już na 6 grudnia) - ja cieszyłam się swoim prezentem. Dostałam do przetestowania naczynie żaroodporne firmy Termisil...
Już na wstępie zaznaczam, że Termisil jest polską firmą, co ma dla mnie duże znaczenie, gdyż wolę zainwestować w nasze krajowe dobre wyroby niż kupować tanie produkty niewiadomego pochodzenia, czyli najczęściej z Chin. Nie będę rozwodzić się zbyt długo nad samą marką, dla chętnych większej ilości informacji jest odnośnik do strony firmowej.
Firma Termisil do produkcji naczyń używa szkła boro-krzemowego, o którego istnieniu dowiedziałam się dopiero przy okazji otrzymania prezentu od firmy Termisil, a które jest odporne na działanie skrajnych temperatur, a przy tym trwałe i bezpieczne dla zdrowia. W skrócie o najważniejszych zaletach, które mnie jako miłośniczki gotowania i mamy 6 letniej córci najbardziej przekonują
  • Wysoka odporność termiczna, czyli odporność szkła boro-krzemowego Termisil na działanie wysokich i niskich temperatur od -50 do +500°C.
  • Naczynia żaroodporne TERMISIL możesz stosować w lodówce i zamrażarce, piekarniku, kuchence mikrofalowej oraz na kuchenkach elektrycznych.
  • Wysoka odporność na szok termiczny, czyli nagłe zmiany temperatur.
  • Gładka powierzchnia szkła boro-krzemowego TERMISIL, ułatwia utrzymanie produktów w czystości. Z łatwością utrzymasz naczynia TERMISIL w czystości, również myjąc je w zmywarce.
  • Nie wchodzi w reakcję z żywnością szkło boro-krzemowe TERMISIL nie reaguje ze związkami (kwasy, zasady) w żywności. Szkło TERMISIL nie przechodzi smakiem ani zapachem przechowywanej w nich żywności.
  • Bez zawartości szkodliwych dla zdrowia substancji, szkło boro-krzemowe TERMISIL nie zawiera kadmiu, ołowiu ani innych szkodliwych substancji. Naczynia żaroodporne TERMISIL są bezpieczne i zdrowe. Posiadają świadectwo jakości zdrowotnej PZH. Możliwość pełnego recyklingu szkła, szkło boro-krzemowe TERMISIL jest szkłem w 100% ekologicznym.
Sprawiono mi tym naprawdę miłą niespodziankę - bo już od jakiegoś czasu marzył mi się zakup naczynia do pieczenia o odpowiedniej pojemności, by mógł się w nim zmieścić np. kurczak pieczony w całości.
 Musiałam do jego pieczenia specjalnie pożyczać od mamy wysłużony już prodiż, bo w nim jedynie zmieściło się całe kurczę z marchewką. Teraz mam za to ładne, pojemne naczynie do zapiekania i jako pierwsze zrobiłam w nim zapiekankę z makaronu Moje naczynie do zapiekania ma pojemności aż 5 litrów więc do pieczenia można je wykorzystać w różny sposób, jako całość z pokrywą lub do mniejszych potraw samą pokrywę jako odrębne naczynie do zapiekania. Ponadto można je po przygotowaniu potrawy postawić bezpośrednio na stół. Ma ładny kształt a przejrzyste szkło dobrze się skomponuje na stole zarówno z białą porcelaną jak i kolorowymi naczyniami.
  • makaron
  • kukurydza
  • szynka
  • sos beszamelowy (masło, mąka, mleko, sól, gałka muszkatowa)
  • ser żółty
Makaron gotujemy ale dente i przesypujemy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy go pokrojoną w paski szynką, kukurydzą z puszki. Na to wylewamy wcześniej przygotowany sos beszamelowy. Ja przygotowuję go na oko i w wersji lekko skróconej i dodatkowo dosypuję gałkę muszkatowa, gdyż bardzo lubimy jej aromat w zapiekance. Dokładny przepis na wykonanie sosu podaję w innym wpisie.
Lekko mieszamy makaron, by sos dostał się aż do dna, posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180' na jakieś 20 minut.
Musiałam trochę poczekać aż pozostali domownicy przyjdą na obiad przykryłam więc zapiekankę pokrywą i po jakiś 20 minutach danie było nadal ciepłe. Jestem bardzo zadowolona z nowego nabytku i już wiem co zrobię jako następne - tym razem deser - a przepis na niego znalazłam właśnie na stronie Termisil.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz