czwartek, 13 grudnia 2012

Pierniczenie zakończone

Oficjalnie zakańczam w tym roku pieczenie pierniczków. 
Jak co roku korzystam z tego samego przepisu na pierniki, a że jest idealny, nie szukam już innego. 
Ponadto wiele znajomych osób zaczęło piec pierniki wg tego samego przepisu, trafił on nawet do przedszkola mojej córci.
Jedyna zmiana jaka znalazła się w przepisie, to mąka. Nie miałam wystarczającej ilości zwykłej mąki pszennej w domu, więc dodałam mąkę pszenną pełnoziarnistą firmy Lubella. 
Nie jest to żadna reklama, po prostu kiedyś kupiłam ją specjalnie do pieczenia chleba na zakwasie (który mi zresztą nie wyszedł) i to co mi zostało dodałam do mąki. Muszę przyznać, że chyba dzięki temu ciasto było idealne do wałkowania, nie kleiło się w ogóle i moja córcia doskonale radziła sobie przy wałkowaniu i wycinaniu pierników.
No i w końcu mam swoje własne foremki z Ikei a wśród nich nasz ulubiony renifer
Źródło: http://www.ikea.com/pl/pl/
Najlepszy, wypróbowany nie jeden raz przepis ze strony mojewypieki.com

Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika
  • 250 g masła
  • 400 g miodu
Dzień przed pieczeniem

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić.
Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.
Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia

Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.
Piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam około 7 minut). Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować lekko rozmąconym białkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz