poniedziałek, 11 marca 2013

Banany w cieście

Banany można smażyć w cieście jak na naleśniki, tylko dużo gęstsze. Wyszły dobre ale coś mi w nich brakowało i chyba następnym razem zrobię je w cieście kokosowym z użyciem mleczka kokosowego, mimo, że mój W. nie przepada za kokosami, zaryzykuję.
Póki co zrobiłam proste ciasto z:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • mąka
  • banany (nie mogę być za bardzo dojrzałe, by wyjdą zbyt miękkie)
Robimy ciasto jak na naleśniki tylko zdecydowanie gęstsze, banany kroimy na grube plastry.
Maczamy w cieście i smażymy na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru. Odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia i od razu podajemy. Można wcześniej położyć na talerzyku gałkę lodów a same banany posypać przed podaniem cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz