wtorek, 12 marca 2013

Szybki makaron z parówkami

Jak zawsze pod koniec miesiąca szybko zmierzam w kierunku kiosku, w którym wiem, że będzie moja ulubiona Kuchnia. prenumeruję, kupuję i czytam od deski do deski i tym razem było podobnie. A tutaj niestety rodzinka zaraz będzie głodna i trzeba szybko coś wymyślić na obiad.
Szukam w lodówce i oto wyszedł mi makaron na ciepło z parówkami.

  • makaron świderki
  • parówki
  • pomidory
  • cebula
  • kukurydza z puszki
  • jajka
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
Wstawiamy wodę na makaron i w tym czasie szykujemy dodatki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło  i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, gdy już się zeszkli wrzucamy pokrojone w kawałki parówki i dalej lekko podsmażamy. 

Makaron gotujemy do miękkości.
W tym czasie parzymy i obieramy ze skórki pomidory. Usuwamy środek a resztę kroimy w kawałki. Mogą być duże, bo i tak potem się lekko rozgotują na patelni. Tak przygotowane pomidory wrzucamy do naszych parówek, dodajemy kukurydzę i dusimy na małym ogniu by odparowała z nich większość wody. W tym czasie doprawiamy je do smaku Ugotowany już makaron odcedzamy i dodajemy do naszego sosu parówkowo-pomidorowego. Rozbijamy do naczynia jajka i je roztrzepujemy. Ich ilość jest zależna od tego ile chcemy uzyskać porcji makaronu, gdyż wszystkie składniki szykujemy "na oko". Ja mając trzy porcje daję tyle samo jajek. Mają one za zadanie zagęścić sos więc nie musi być ich dużo.
Na sam koniec do sosu dajemy lekko posolone jajka i mieszamy z pozostałymi składnikami aż się zetną.
Takie szybkie i dobre danie na ciepło, gdy mamy pustki w lodowce. Najważniejszymi składnikami są tu pomidory i jajka a reszta zależy od tego co mamy w domu. Gdy nie mam makarony można jeść z chlebem i taką lżejszą porcję mieć na śniadanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz