czwartek, 26 września 2013

Pepperoni pizza monkey

Pomysł zaczerpnięty ze strony bistromama - z pewnymi modyfikacjami odnoscie nadzienia - jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej pizzy.

  • 20 g drożdży (świeżych)
  • 3/4 szklanki wody
  • 350 g mąki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki czarnuszki (której nie użyłam gdyż nie każdemu odpowiada jej posmak)
  • 30-35 plastrów cienko pokrojonego salami pepperoni i 250 g mozzarelli (dwie kulki)
Nadzienie może być naprawdę dowolne - według uznania co chcielibyśmy znaleźć w swojej bułce...


Z drożdży i ciepłej wody robimy rozczyn, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Dodajemy mąkę, oliwę, sól i połowę czarnuszki, dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Z ciasta urywamy małe kawałki, każdy rozpłaszczamy w dłoniach, do środka dajemy nasze nadzienie - może być np. wędlina, ser, kukurydza, papryka i zawijamy, formując kulkę. Kulki układamy na wysmarowanej oliwą okrągłej formie do pieczenia ciasra w odstępach ok. 1-1,5 cm. 
Z wierzchu posypujemy pozostałą czarnuszką i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Ja swoje bułeczki przed włożeniem do piekarnika posmarowałam mlekiem i posypałam przyprawą do pizzy a pod koniec pieczenia posypałam startym żółtym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 25-30 minut. Podajemy z sosem czosnkowym lub pikantnym sosem pomidorowym. 
Pizzę wyjmujemy w całości z blaszki na talerz - każdy moze sobie odrywać bułeczkę i maczać w sosie...
Smacznego

1 komentarz:

  1. Dzień dobry,
    Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy.
    Pozdrawiam serdecznie,

    OdpowiedzUsuń