czwartek, 24 lipca 2014

Łosoś pieczony w cieście francuskim

Świetny i smaczny  przepis na łososia w cieście znaleziony na mirabelkowym blogu. Warto go spróbować i modyfikować zgodnie z własnymi ulubionymi smakami.
Pierwszy raz robiłam dokładnie trzymając się przepisu, jedyne co zmieniłam, że moje ciasto na koniec posypałam sezamem - uwielbiam jego dodatek w potrawach, dlatego przepis cytuję za autorką. według opisu na blogu "Lohipiirakka to dość popularna w Finlandii zapiekanka. Składa się z łososia i ryżowo-jajecznego nadzienia, otulonego kruchym lub francuskim ciastem. Czasami lohipirrakka przybiera także fromę tarty."
Składniki na 2-4 porcje
  • 1 opakowanie (275g) ciasta francuskiego, 
  • 300g filetu z łososia, 
  • 100g ryżu, 
  • 3 jajka, 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (12% lub 18%), 
  • 2 łyżki posiekanego koperku, 
  • sól i pieprz 
2 jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Dodać posiekane jajka, śmietanę, koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. 

Z łososia usunąć skórę, mięso pokroić w cienkie plasterki. Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na jednej połowie nałożyć masę ryżową, a na niej plastry łososia. Przykryć drugą połową ciasta i dokładnie skleić brzegi. Wierzch ciasta posmarować trzecim, roztrzepanym jajkiem. 
Piec w 220 stopniach przez około 25 minut, aż ciasto będzie rumiane. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz