poniedziałek, 15 września 2014

Rogaliki półfrancuskie

Już dawno miałam ochotę upiec coś z ciasta półfrancuskiego,. tak aby wypiek nie był typowo drożdżowy. I tak znalazłam na blogu z miłości do słodkości przepis na rogaliki. Niestety była już późna godzina i nie miałam już sił na przygotowywanie nadzienia z jabłek. Zrobiłam je za to z konfiturą o smaku dzikiej róży, bez nadzienia i z dodatkiem jabłka - ale surowego ale pokrojonego jedynie w ósemki...

Ale, że przepis jest warty do późniejszego wykonania już z oryginalnym nadzieniem wklejam u siebie cały.

Ciasto:

  • 50g świeżych drożdży, 
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  •  szklanka śmietany 18%, 
  • 200g masła, 
  • 2 żółtka, 
  • czubata łyżka cukru pudru trzcinowego Diamant, 
  • szczypta soli. 

Śmietanę rozmieszać dokładnie z drożdżami.  Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem. Dodać śmietanę, żółtka, cukier puder oraz sól. Wyrobić krótko gładkie ciasto.
Podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości około 5 mm i pokroić na 8 równych trójkątów.

Nadzienie:

  • 5 jabłek, 
  • 50g masła, 
  • 3 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant, 
  • jajko, 
  • brązowy cukier do posypania.  


Masło stopić, posmarować nim trójkąty ciasta. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zmieszać z cukrem. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Nakładać farsz na trójkąty ciasta. Zwijać do środka formując rogale.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem.
Piec około 25-30 minut w temp. 190st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz