niedziela, 9 listopada 2014

Murzynek - ten najlepszy

Pod taką nazwą murzynek najlepszy na świecie znajduje się na niego przepis na blogu simplicite.pl . Koleżanka z pracy już go zrobiła i przyniosła na degustację, a że był rzeczywiście bardzo dobry, czym prędzej uzupełniłam składniki i upiekłam. Oto i on.
Pyszny wilgotny murzynek - ze wspaniałą czekoladową polewą - bo bez polewy jakoś mi nie pasuje - musi być. Poza polewą trzymałam się dokładnie oryginału i taki też wam przedstawiam

Składniki wystarczają do upieczenia murzynka w formie 25x12x8 cm
  • margaryna – 1/2 kostki
  • cukier – 1 szklanka
  • jajka – 1 sztuka
  • mąka – 2 szklanki
  • kakao – 2 łyżki
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • mleko – 1 szklanka
  • dżem truskawkowy – 1 łyżeczk
Margarynę topimy i studzimy. 
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W mniejszym naczyniu ucieramy jaja z cukrem.
Do dużego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i mieszamy.
Do dużego naczynia przelewamy zawartość małego, dodajemy dżem i mleko, wszystko miksujemy dokładnie. Na koniec dodajemy ostudzoną margarynę i miksujemy jeszcze chwilę.
Murzynka pieczemy ok. 40 minut, sprawdzamy czy jest gotowy wbijając w jego środek wykałaczkę, jeśli po wyjęciu jest zupełnie sucha znaczy, że gotowy.

A oto mój przepis na polewę czekoladową - nie za słodka, taka w sam raz, nie robi się twarda... Najłatwiej zapamiętać proporcję 1:1:1:1 można dać więcej cukru by była słodsza

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru (można dać więcej)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
W małym rondelku rozpuszczamy masło, potem dajemy kakao wymieszane z cukrem, gdy nam się ładnie składniki połączą - dodajemy śmietanę chwilę trzymamy na ogniu cały czas mieszając aż uzyskamy jednolitą polewę. Polewamy nią ciasto i rozsmarowujemy silikonowym pędzlem.

1 komentarz: