wtorek, 27 października 2015

Jej wysokość szarlotka, czyli szarlotka królewska

Gdy mamy ochotę na coś bardziej wykwintnego, ale jeszcze nie znudziły nam się jesienne wypieki z jabłkami, możemy sięgnąć po przepis na szarlotkę królewską. Nadal pełna jabłek, jednak na delikatnym biszkopcie, gdzie taką kropką nad i jest bita śmietana z polewą czekoladową.

Sam przepis jest składową kilku moich ulubionych przepisów:

Biszkopt z przepisu na tort truskawkowy (delikatny i jednocześnie na tyle wilgotny, że nie trzeba niczym nasączać). Na dużą prostokątną blaszkę zwiększyłam nieco ilość składników, proporcjonalnie do ilości jajek, poniżej jest ilość na mniejszą tortownicę:

  • 5 jajek 
  • 110 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 65 g mąki pszennej
  • 55 g mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej 'corn starch')
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny

W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i solą na jasną , puszystą masę. Gdy cukier się rozpuści , dodać olej i jeszcze chwilę ubijać. W drugiej misce ubić białka , dodać resztę cukru i sok cytrynowy , ubijać , aż cukier się rozpuści. Pianę delikatnie połączyć z masą żółtkową , a na to stopniowo przesiewać obydwie mąki (po około 1/3 porcji na raz) ostrożnie mieszając łyżką. Na koniec wlać mleko i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki prostokątnej i piec w temp. 175 st.C. przez około 30 minut. 

Masa z jabłek:
  • 1 kg jabłek
  • cukier do smaku
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 galaretka cytrynowa
Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. następnie dusimy do miękkości z dodatkiem małej ilości wody i cukru. gdy już większość jabłek będzie miękka dodajemy galaretkę i taką gorącą masę wykładamy na nasz biszkopt.
Bita śmietana - ubijamy 30% śmietanę na sztywno z dodatkiem małej ilości cukru pudru. Taką śmietanę wykładamy na ostygnięte jabłka i dekorujemy według uznania. Ja użyłam mojej ulubionej polewy kakaowej, którą używałam m.in. gdy piekłam ciasto na bazie biszkoptu orzechowego. Od tamtej pory używam tylko tego przepisu na polewę - bardzo łatwego do zapamiętania:

Polewa kakaowa:
  • 2 łyżki stołowe margaryny lub masła
  • 2 łyżki stołowe śmietany kwaśnej od 12% wzwyż
  • 4 łyżki stołowe cukru (ja dałam brązowy)
  • 2 łyżki stołowe gorzkiego kakao
W rondelku rozpuścić tłuszcz, zestawić z ognia. Powolutku dolewać śmietanę, i szybko mieszać. Dodać cukier i kakao, ponownie wstawić na palnik, mieszać szybko do połączenia się składników. 
Gorącą polewą dekoruję ciasto i posypuję całość płatkami migdałowymi. Polewę można trzymać w lodówce, wykorzystać do deserów, ciast wcześniej podgrzewając na małym gazie.

3 komentarze:

  1. Mmm, wygląda naprawdę po królewsku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie. Świetny pomysł na reanimację starego poczciwego jabłecznika!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i naprawdę tak samo pysznie smakuje - polecam... chociaż tradycyjną szarlotkę też uwielbiam :)

      Usuń