wtorek, 3 listopada 2015

American Chicken Wings


Na warsztatach kulinarnych, na których miałam przyjemność uczestniczyć, kolejnym daniem wykonanym przez innych uczestników były skrzydełka kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych.


Jako, że za samymi skrzydełkami nie przepadam, bo w końcu mało co tam można znaleźć mięsa, danie przyrządziłam też z innych mniejszych części kurczaka.

  • 10 skrzydełek
  • płatki kukurydziane
  • mąka
  • vegeta lub własna mieszanka przypraw
  • jajko
  • oliwa i masło
W misce kruszymy płatki kukurydziane na drobną miazgę. Ja częściowo rozdrobniłam płatki w rozdrabniaczy pilnując jednak by nie były za miałkie. Skrzydełka przygotowujemy odcinając i wyrzucając najkrótszą część, posypujemy vegetą lub naszymi przyprawami i odstawiamy na 10 minut. Następnie obtaczamy je w mące, roztrzepanym jajku i na końcu w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Podpiekamy skrzydełka na patelni na oleju z dodatkiem masła, następnie przekładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 200'C. Podajemy z sałatką, sosem do maczania, można do nich podać też frytki - raz kiedyś można sobie pozwolić :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz