środa, 20 kwietnia 2016

Biszkoptowe tartaletki z budyniem i owocami

 
Małe delikatne ciasteczka, wypełnione budyniową masą i owocami. W sam raz na kawę z koleżanką lub słodką przekąskę dla dzieci. Pogoda póki co nie nastraja optymistycznie, można wręcz powiedzieć, że zmusza by się zaszyć głęboko pod kołderką z ciepłą kawą i książką w ręce...

Dzieci są jednak bardziej odporne i biegają teraz po dworze mimo zimnego wiatru i chmur nad głową. Będą miały niespodziankę jak wrócą.

Biszkoptowe tartaletki: mój niezawodny przepis z tort truskawkowy. Z tej porcji wyjdzie około 14 dużych tartaletek
  • 5 jajek 
  • 110 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 65 g mąki pszennej
  • 55 g mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej 'corn starch')
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i solą na jasną , puszystą masę. Gdy cukier się rozpuści , dodać olej i jeszcze chwilę ubijać. W drugiej misce ubić białka , dodać resztę cukru i sok cytrynowy , ubijać , aż cukier się rozpuści. Pianę delikatnie połączyć z masą żółtkową , a na to stopniowo przesiewać obydwie mąki (po około 1/3 porcji na raz) ostrożnie mieszając łyżką. Na koniec wlać mleko i ponownie wymieszać. 
Foremki do tartaletek smarujemy lekko olejem - ja używam silikonowych form w kształcie koła i serc. Ciasto wlewamy do około 2/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C na około 15-20 minut - do suchego patyczka.

Masa budyniowa:
  • 1 budyń bez cukru na 1/2 litra mleka
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 400ml mleka 
  • 1 łyżka masła
Mleko zagotowujemy z masłem i cukrem i dopiero do tego wlewamy rozrobiony budyń. Masa będzię troszkę gęstsza, dlatego też trzeba ją wyłożyć szybko na tartaletki. Ja wcześniej nasączyłam je lekko wodą z cytryną i spody wysmarowałam domowym dżemem z czarnej porzeczki. Na to dopiero wykładałam budyń i owoce. Tu już wybór zależy od tego co akurat jest dostępne. W moich ciasteczkach znalazły się: kiwi, banan, borówka, gruszka.
Całość udekorowałam polewą czekoladową z mojego ulubionego przepisu, zmniejszając proporcje o połowę:
  • 2 łyżki stołowe margaryny lub masła
  • 2 łyżki stołowe śmietany kwaśnej od 12% wzwyż
  • 4 łyżki stołowe cukru (ja dałam brązowy)
  • 2 łyżki stołowe gorzkiego kakao
W rondelku rozpuścić tłuszcz, zestawić z ognia. Powolutku dolewać śmietanę, i szybko mieszać. Dodać cukier i kakao, ponownie wstawić na palnik, mieszać szybko do połączenia się składników. Polewać ciastka, i na koniec udekorować płatkami migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz