poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Muszle z łososiem, sosem z mascarpone i nutką mięty


Nowy pomysł na pyszne danie obiadowe, albo smakowitą przekąskę. Makaronowe muszle z dodatkiem łososia w aromatycznym sosie z serka mascarpone z nutką mięty...

Pomysł na to danie zaczerpnięty z ulubionej strony Kwestia Smaku. Jeszcze nie zdarzyło się by mi jakieś danie nie wyszło - przepisy tam zamieszczone są naprawdę niezawodne. Muszę zamieścić przepis w całości cytując za autorką, bo robiłam dokładnie według niego, jedynie zapominając o ozdobieniu dania listkiem mięty zanim zrobiłam zdjęcie. A, że na talerzu czekały już aromatyczne muszle szybko zrobiłam zdjęcie komórką - nie zdążyłam uszykować aparatu i niestety nie oddaje ono uroku tego dania.
Ale naprawdę warto zrobić:
Składniki:
na 5 - 6 porcji (u nas było to danie obiadowe więc starczyło dla nas trojga i nic nie zostało, ale miałam też duże muszlę więc wyszło mi ich około 24)

  • 30 muszli makaronowych (4 cm)
  • 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy
  • 2 mniejsze lub średnie pory
  • po1 łyżeczce suszonego estragonu i oregano
  • 6 łyżek stołowych śmietanki kremowej 30% lub 36%
  • 500 g łososia bez skóry i ości, pokrojonego w kostkę około 1,5 cm
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki listków świeżej mięty + gałązki do dekoracji
  • oliwa extra vergine

Naczynie żaroodporne o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować oliwą extra vergine. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Muszle ugotować w osolonej wodzie (około 14 - 15 minut), odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i polać 1 - 2 łyżkami oliwy extra vergine, wymieszać, wyłożyć na talerz rozdzielając sklejone muszle.
Odciąć zielone części porów i przyciąć korzonki. Pozostałą białą i bardzo jasną zieloną część przekroić wzdłuż na 2 części i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić na poprzeczne kawałki.
Na większej patelni roztopić masło razem z oliwą, włożyć pory i smażyć je mieszając aż będą szkliste przez około 6 minut nie rumieniąc, co chwilkę zamieszać. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym estragonem i oregano, dusić jeszcze pod przykryciem przez około 2 minuty aż będą miękkie.
Odstawić patelnię z ognia, dodać śmietanę kremową, mascarpone, kilka kropli soku z cytryny, świeżą miętę i posiekanego łososia, wymieszać (łosoś ma być surowy, upiecze się w piekarniku).
Do muszli wkładać nadzienie i układać w naczyniu jedna muszlę obok drugiej, obłożyć 3 plasterkami cytryny i posypać szczyptą suszonego oregano. Jeśli nie wszystkie muszle się zmieszczą można włożyć je do innego mniejszego naczynia. Udekorować gałązkami mięty, można też skropić oliwą extra vergine. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 12 minut. Podawać skrapiając resztą cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz