środa, 1 czerwca 2016

Rurki z kremem

Raz na jakiś czas, gdy chcę zrobić coś wykwitnego, np na urodziny córki, wracam do przepisu na rurki z kremem. Delikatne w smaku, z nadzieniem z bitej śmietany znikają zazwyczaj w mgnieniu oka.
Korzystam za każdym razem z tego samego przepisu z mojewypieki.com. Delikatne i neutralne w smaku, więc można korzystać z  nadzienia, na słodko, czy na ostro. Jeżeli robimy z bitą śmietaną przed pieczeniem maczamy w cukrze, na ostro - pomijamy ten krok.

Składniki na około 60 rurek (każda 7 cm długości):
  • pół kilo mąki
  • 25 dag masła
  • 25 dag kwaśnej gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • cukier do dekoracji - najlepiej brązowy
Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.

Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Ciasto jest na tyle tłuste, że rurki z łatwością schodzą z foremek. Wystudzić, napełnić kremem.

Krem: na tą porcję rurek - około 600 ml kremówki - ubić, na koniec dodając 2 łyżki cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz