poniedziałek, 25 lipca 2016

Ciasto czekoladowe z malinami i musem z nutelli

Lato w pełni, chociaż nie zawsze pogoda nas rozpieszcza słońcem. Sezon w pełni na owoce lata rozpoczęty. W ogródku powoli nieśmiało pojawiają się nasze pierwsze maliny stąd do dzisiejszego ciasta musieliśmy się zaopatrzyć w owoce na ryneczku. 
Moja ulubiona strona Kwestia smaku kusi niemalże codziennie coraz to bardziej uroczymi przepisami. Kiedy ja to wszystko wypróbuję (a już nie wspomnę ile km na rowerze trzeba będzie przemierzyć by zgubić dodatkowe centymetry w pasie). 
Pierwszym ciastem z malinami jakie w tym roku zrobiłam, jest ciasto czekoladowe z malinami i musem z nutelli. Zazwyczaj nie kupujemy nutelli ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na co nieco i takiej słodyczy.
Przepis z Kwestii Smaku jak zawsze niezawodny więc nie zmieniając nic upiekłam go przy pomocy mojej córci.
Ciasto czekoaldowe:
  • 125 g masła
  • 200 g czekolady deserowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 50 ml alkoholu (likieru, brandy lub soku pomarańczowego)
  • 60 ml wody
  • 5 jajek (w temp. pokojowej)
  • 125 g drobnego cukru
  • 1/4 szklanki mąki
warstwa malinowe
  • 1/2 szklanki mrożonych malin lub 1 szklanka świeżych
  • 150 g dżemu malinowego
mus z nutelli
  • 250 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (zimnej)
  • 4 łyżki nutelli
  • kakao do posypania

Wykonanie
Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, połamaną na kosteczki czekoladę, kakao, alkohol lub sok pomarańczowy oraz wodę. Podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż uzyskamy gładką czekoladową masę, jednocześnie starajmy się nie podgrzewać za bardzo masy. Od razu odstawić z ognia, ostudzić.
Żółtka ubić z połową drobnego cukru na gęstą, puszystą i jasną masę (ok. 8 minut). Oddzielnie ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo resztę drobnego cukru cały czas cierpliwie ubijając, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do ubitych żółtek dodać ostudzoną masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie bezpośrednio przez sitko dodać mąkę i zmiksować mikserem na minimalnych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec, w dwóch partiach, dodać pianę z białek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.
Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika postawić keksówkę napełnioną do połowy wrzącą wodą. Piec przez 40 minut. Ostudzić.

Maliny
Mrożone lub świeże maliny wymieszać z dżemem i wyłożyć na całkowicie ostudzone ciasto (można pozostawić brzegi ciasta widoczne, wyłożyć nadzienie bardziej pośrodku).

Mus z nutelli
Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę, następnie delikatnie mieszając łyżką połączyć z nutellą. Wyłożyć na warstwę malin. Wierzch oprószyć kakao. Można od razu podawać lub wstawić do lodówki na 1 - 2 godziny. 
Jak dodaje sama autorka przepisu, musu z tych proporcji jest zdecydowanie za mało - szczególnie dla smakoszy. Ja miałam dodatkowo większą blaszkę taką około 28 cm, więc też miałam mało musu i musiałam oszczędnie dekorować ciasto.
Dałabym też zdecydowanie więcej malin, szczególnie mając świeże z ogródka, by przełamały słodycz ciasta i musu. Pamiętajmy też o tym, że ciasta z czekoladą nie będą tak lekkie i puszyste jak biszkoptowe, więc warstwa owocowa nada im lekkości. Można też polać talerzyk sosem owocowym dookoła ciasta, ja akurat miałam troszkę mrożonych truskawek, które użyłam do owsianki i sos jaki mi pozostał w ten sposób wykorzystałam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz