poniedziałek, 25 lipca 2016

Czekoladowe muffiny z malinami

Czekoladowych słodkości ciąg dalszy. Podobnie jak poprzednie ciasto i ten przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku, podobnie ma w składnikach nutellę i maliny.
Jak każde muffiny robi się je szybko, szybko się piecze i szybko znikają z talerza. Mocno czekoladowe i wilgotne przełamane orzeźwiającymi malinami, których im będzie więcej tym lepiej.
Przepis dokładnie taki sam ja na stronie Kwestia Smaku, nawet wykorzystałam podobne osłonki do muffinek, które kupiłam niedawno przez internet, przy okazji realizacji innego nie kuchennego projektu. Akurat nasze ulubione kolory czerwony czarny i biały pięknie kropeczkowo się komponowały z babeczkami.

Składniki na 12 sztuk:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła lub oleju kokosowego
  • 3 łyżki nutelli
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru brązowego
  • 300 g malin

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Odłożyć 50 g czekolady i pokroić ją w kosteczkę. Resztę czekolady połamać na kosteczki, włożyć do rondelka, dodać masło, nutellę i na małym ogniu roztopić co chwilę mieszając.Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać, następnie dodać jajka i ponownie wymieszać na jednolitą masę.

Do czystej większej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać brązowy cukier i dokładnie wymieszać.Dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Dodać maliny (kilka zostawić na wierzch) i ponownie delikatnie przemieszać.

Nałożyć ciasto do 12 papilotek umieszczonych w metalowej formie na muffiny, na wierzchu położyć pokrojoną odłożoną czekoladę i połówki odłożonych malin. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz