sobota, 30 lipca 2016

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką

Świeże warzywa i owoce w sezonie letnim zachęcają do gotowania. Bardzo lubimy kalafior, ale najczęściej jemy go gotowany podawany z bułką tartą smażoną na maśle. Taki dodatek do szybkiego obiadu. Tym razem wrzucimy go do zupy w towarzystwie młodych ziemniaczków i marchewki.
Pomysł zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku, z malutkimi modyfikacjami w postaci dodatków, któe niekoniecznie moje rodzinka toleruje w zupie :)

Składniki na 4 porcje:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 1 mały kalafior
  • 1,5 litra bulionu lub rosołu
  • 200 g gęstej śmietany z kubka 18%
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • do podania: pieczywo
Na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i smażyć co chwilę mieszając przez 2 minuty.
Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów podsmażać je przez ok. 5 - 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą oraz pieprzem.
Dodać świeżego kalafiora pokrojonego na małe różyczki i jeszcze przez chwilę razem podsmażać. Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 20 - 25 minut do miękkości warzyw. 
Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, później z kilkoma łyżkami wywaru. Po zahartowaniu śmietany dodawać ją stopniowo do zupy i na wolnym ogniu podgrzać prawie do zagotowania. W międzyczasie dodać posiekaną natkę pietruszki. Na koniec dodać posiekany szczypiorek. (Te składniki musiałam pominąć, dopiero mogłam dodać do swojej porcji, gdyż moja rodzinka nie toleruje nic zielonego co pływa w zupie - koperek, pietruszka, szczypiorek...)

Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz