czwartek, 22 września 2016

Szybki makaron tagliatelle ze szpinakiem i sosem śmietankowym

Latem ze smakiem zajadałyśmy się z moją córcią makaronem ze szpinakiem. Oczywiście nie robiłyśmy same tylko w czasie pobytu u rodziny korzystałyśmy z okazji, że Julci ciocia robiła go naprawdę pysznie. Jednak ile można jeść to danie u kogoś - nadszedł czas by samemu spróbować.

I co? Okazało się, że łatwo zrobić, smakowało wybornie mi i córci. 
Składniki:

  • makaron tagliatelle
  • 1 opakowanie szpinaku - drobno pokrojony - ja kupuję poza sezonem gotowy mrożony
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 500 ml śmietanki 30 % 
Na rozgrzanej patelni topimy łyżkę masła i na tym podsmażamy lekko rozgnieciony czosnek.  Na to wykładamy szpinak i od czasu do czasu mieszamy aż się rozmrozi. Gdy jest już bardzo ciepły zalewamy całość śmietanką i podgrzewamy do zredukowania śmietanki do odpowiedniej konsystencji. Na początku daję 1 ząbek czosnku i dopiero po dodaniu śmietanki dodaję kolejny w zależności jak intensywny smak chcę uzyskać.
Do tak przygotowanego szpinaku dodaję ugotowany makaron, szybko mieszam i wykładam na talerze. Gdy sos nie jest za bardzo gęsty można z wierzchu posypać drobno startym serem.

1 komentarz:

  1. Pyszne danie! Aż zgłodniałam!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń