czwartek, 8 grudnia 2016

ciasto Wiewiórka z kajmakiem i migdałami

Kolejne wydanie pysznego, łatwego, lekko korzennego ciasta wiewiórka. Jabłka, orzechy, cynamon - samo zdrowie, do tego mały dodatek kajmaku i migdałów - nic tylko iść do kuchni, wziąć do pomocy dziecko i szybko zrobić pyszne ciasto.

Tym razem kolejna wersja tego przepisu ze strony Kwestia Smaku. Z tej strony mogę piec i gotować w ciemno - wszystko bardzo dobrze wychodzi. Cytuję więc w całości bez zmian.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 4 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 5 - 6 łyżek stopionego masła

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, wymieszać.
Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem i odcedzić na sitku po 10 minutach moczenia. Orzechy i czekoladę posiekać na kawałeczki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem.
Jajka ubić z drobnym cukrem lub cukrem pudrem na bardzo puszystą, jasną masę (ok. 10 minut na średnich obrotach miksera). Cały czas ubijając dodać stopniowo roztopione i ostudzone masło.
Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać bezpośrednio do miski z jajkami i zmiksować na minimalnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
Dodać jabłka, orzechy, rodzynki oraz czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką.
Formę o wymiarach około 20 x 30 cm lub tortownicę 30 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz