wtorek, 21 listopada 2017

Sałatka "caprese" z figami mozzarellą i dressingiem żurawinowym


Ostatni grill tego roku na koniec października - i tak pyszne danie jak sałatka z figami. Kilka prostych składników a jaki wyborny smak. Doskonały dodatek nie tylko do grilla ale i na bardziej wyszukane okazje.

Składniki:

  • 2 figi
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • mieszanka sałat
  • płatki migdałów

Dressing  żurawinowy:

  • 2 łyżki żurawiny (ze słoiczka)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine
Składniki dressingu wymieszać w miseczce. Sałatę ułożyć na talerzu, na wierzchu położyć plasterki mozzarelli przeplatane plasterkami fig. Polać dressingiem, ja na wierzch posypałam jeszcze lekko uprażone na patelni płatki migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz